Wat verstaan jullie onder “Partnerschap om doelstellingen te bereiken”?
Dinant te Brinke: “Een mooi voorbeeld is wat mij betreft ons partnerschap met Madaster. AM, BAM Bouw en Techniek en BAM Wonen hebben een partnerovereenkomst gesloten met Madaster om onze krachten te bundelen in het borgen en ontsluiten van gebouwpaspoorten. Gebouwpaspoorten bevatten data over de elementen en materialen die in een gebouw zijn toegepast ten behoeve van toekomstig hergebruik.”
Op welke manier dragen jullie als organisatie bij aan dit doel voor Nederland?
Te Brinke: “Het Madaster-platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving en is daarmee een onafhankelijk kadaster voor materialen. BAM is koploper in circulair bouwen en marktleider in de digitalisering van het bouwproces. Met de samenwerking versterken de drie BAM-bedrijven en Madaster elkaars ambities voor een circulaire bouw- en vastgoedeconomie. Het initiatief sluit ook aan bij de duurzaamheidsambitie van BAM om in 2050 een ‘Net positive’ impact te hebben.”
Wat was jullie aanleiding om te starten met dit initiatief?
Te Brinke: “De digitale modellen die BAM bij het bouwproces toepast, bevatten veel data over de materialen die in het gebouw zijn toegepast. Gebiedsontwikkelaar AM, BAM Bouw en Techniek en BAM Wonen hebben zich ten doel gesteld dat deze gegevens verrijkt worden met informatie over eigenschappen en losmaakbaarheid van materialen. Door in de ontwerpfase meer informatie over de samenstelling en technische eigenschappen van gebouwelementen vast te leggen, ontstaat enerzijds inzicht in waarde en risico. Anderzijds wordt zo toekomstig hergebruik van deze materialen mogelijk.”
“Grondstoffen zijn schaars maar gelimiteerd en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Madaster biedt een onafhankelijk platform dat voor iedereen toegankelijk is: particulieren, bedrijven en overheden. BAM ziet het vastleggen van het gebouwpaspoort en het toepassen van modulaire bouwoplossingen als een essentiële stap in de transitie naar een circulaire economie. Daarnaast voorziet BAM nieuwe circulaire businessmodellen op basis van data uit gebouwpaspoorten.”
Wat is ervoor nodig om dit initiatief op te zetten?
Te Brinke: “We hebben gebruikgemaakt van het Madaster-platform. Hierop worden materialen, producten en elementen geregistreerd en gedocumenteerd die worden gebruikt in bouwobjecten. Alle gegevens worden veilig opgeslagen, verrijkt, gedeeld en beheerd. Zodanig dat eigenaren en/of beheerders van vastgoed of infrastructuur altijd beschikken over actuele informatie over de financiële en circulaire waarde, toxiciteit, losmaakbaarheid en het hergebruik-potentieel van toegepaste materialen, producten en elementen. Het platform genereert een materialenpaspoort voor een gebouw of portfolio van gebouwde objecten.”