Fatsoenlijk en beschaafd huisvesten

Corporatie / 05 december 2021
Tino Meijn
Tino Meijn
Directeur, CorporatieNL

We staan op een keerpunt in onze maatschappij. De ongelijkheid neemt op alle fronten toe: bezit, kennis, gezondheid, wonen, werken. Tegelijk bevinden we ons in een samenleving waarin de roep om inclusiviteit en diversiteit groeit en waar op hetzelfde moment de gemeenschappelijkheid verdwijnt door versplintering in politiek, extreme belangengroepen en het geloven in parallelle werkelijkheden.

Mening van niets

Ondertussen weten we elkaar steeds slechter te vinden, want onze organisatiegraad ligt op een historisch laag niveau: het aantal leden van vakbonden, politieke partijen, brancheorganisaties, omroepen, sportclubs, zelfs de wegenwacht is nog nooit zo laag geweest.

Wetenschap en feiten worden afgezet als ‘ook maar een mening’, het vertrouwen in onafhankelijke instituties verdwijnt en onderzoeksjournalisten zijn hun leven niet veilig bij het presenteren van onafhankelijk nieuws. Smeult er een vuur of staan we al volop in brand?

Extremen

De maatschappij zoals die zich ontrolt heeft twee extreme kanten van het spectrum, er bestaat straks geen middenveld meer. Je bent of een orderpicker bij Amazon of een steenrijke CEO van een bank. Je woont of in een vrijstaand huis in het groen of opeengepakt op 14 hoog in een flatgebouw aan de randen van een industriegebied. Je bent of gezond en hebt geen zorg nodig of je kunt je die gezondheid niet veroorloven. Je hebt of de beschikking over alle informatie om een afgewogen oordeel te kunnen maken of je bent informatie-arm en vertrouwt op de lokroep van populisten.

We maken ons zorgen

En toch, en toch. Van nature is bijna ieder mens sociaal, eerlijk en vooruitstrevend. Het gaat mis met ons in de collectiviteit. Waar een groep op drift raakt en verandering wil of, sterker nog, gewoon opeist. De huidige wens voor verandering is op zich meer dan legitiem en komt voort uit een wens naar een betere wereld. Daar is helemaal niets verkeerds aan. Het gaat echter mis als complete groepen achterblijven of niet betrokken zijn. En het gaat vooral mis als we de meest kwetsbaren in onze maatschappij verder op achterstand zetten. Want dat raakt aan onze collectieve beschaving. Is het dan nu de tijd voor een echte verandering?

Jouw wereld

Al deze ontwikkelingen werken door in de professionele wereld van huisvesters, beleidsmakers, verzorgenden, technologen, ondernemers. Zij zien de gevolgen van de veranderende maatschappij. Zowel van de schaduwzijden maar gelukkig ook van de kansen die dat oplevert. Want we kunnen en moeten opnieuw nadenken over welke betekenis wij zullen hebben en hoe wij de verbindingen met en binnen de snel veranderende maatschappij kunnen maken.

Het belang van allemaal

CorporatieNL is ontstaan uit een oprechte wens om betekenis te hebben, om onze maatschappij op een hoger niveau van beschaving te brengen. Dat begint wat ons betreft bij een passende woning voor iedereen. Beschaving begint gewoon bij een thuis. Daar moeten wij voor zorgen. Onze leden kunnen bouwen, aanpassen, inrichten. Wij bij CorporatieNL kunnen inspireren, verbinden, druk uitoefenen en zorgen dat je gehoord wordt. We staan daarin zij aan zij.

Naar een oplossing

Om de situatie te veranderen moeten we drie dingen doen:

  1. kijken naar complexe problematiek als een kans in plaats van als een probleem
  2. objectiveren van de situatie: wat is er werkelijk aan de hand, hoe groot is het probleem, wat is de echte impact, waar gaat het naartoe, wat kost het als we niets doen?
  3. dwars door sectoren en belangen heen samenwerken aan nieuwe oplossingsrichtingen

Samen kunnen we het

CorporatieNL start daarom met permanente commissies. We publiceren ook steeds meer boeken, artikelen, visies en interviews. En tijdens events en trainingen zoeken we naar nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen.

Samen gaan we aan de slag. Samen veranderen we wat beter kan. En samen zorgen we voor een fatsoenlijke en beschaafde samenleving met een eigen plek voor iedereen. En jij doet daaraan mee. Dat is geen verzoek maar dat is een dure plicht, want dat is waarom jij in deze mooie sector werkt.