Obstakels
Bij het snel realiseren van duurzame nieuwbouw lopen we tegen een aantal obstakels aan. Denk aan de schaarse bouwlocaties, de hoge grondprijzen die gemeenten vragen, de aangroeiende wet- en regelgeving waar we aan moeten voldoen en het tekort aan mensen en materialen. Dit alles resulteert in oplopende bouwkosten, terwijl er juist behoefte is aan betaalbare woningen. En gezien de woningnood, snel ook.
Duurzaamheid
De nieuwe, toekomstbestendige woning moet duurzaamheid ademen. Door de woning in houtbouw te realiseren, wordt CO2 opgeslagen in plaatst van uitgestoten. Daarnaast moeten we ook circulair bouwen. Door tijdens het in elkaar zetten van de woning gebruik te maken van droge verbindingen, kan de woning later ook weer uit elkaar worden gehaald in plaats van dat de woning wordt gesloopt. Immers, hergebruik van materialen is een duurzamer alternatief dan het maken van een volledig nieuw product. Bovendien heeft de woning aan het einde van de economische levensduur nog restwaarde aan materialen.
Verder moeten we tijdens de bouw rekening houden met flora en fauna. Dit gaat verder dan alleen het plaatsen van een nestkastje. Waar mogelijk worden de woningen klimaatadaptief en natuurinclusief gerealiseerd. Ook tijdens de bouw en op de bouwplaats kunnen we de CO2-uitstoot beperken door alleen gebruik te maken van elektrisch materieel. Is dat niet mogelijk, dan door alleen met materieel te werken dat niet ouder is dan 2014.
Betaalbaarheid
Om snel betaalbare woningen te realiseren, is een industrialisatieslag noodzakelijk. Om die reden wordt in Oudkarspel een duurzame fabriek gebouwd die niet alleen de houten modules voor de woning maakt, maar waar vergaand gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt gewerkt. Het grote voordeel van het in de fabriek maken van een woning, is dat het in een omgeving plaatsvindt met altijd dezelfde omstandigheden, met een constante kwaliteit en waardoor er meer zekerheid is in de planning. Door parametrisch ontwerpen en het file to factory aansturen van de fabriek, kunnen woningen op grote schaal betaalbaar worden geproduceerd.
Welzijn
Een woning kan een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Daarom moet een toekomstbestendige woning gebruikmaken van biobased materialen. Maar de woning moet ook extra aandacht hebben voor licht, lucht en geluid. We worden simpelweg gelukkiger in een woning met veel licht en met nauwelijks geluidsoverlast. En een goede luchtkwaliteit vermindert klachten als droge/geïrriteerde ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Wanneer het ook thermisch op orde is, voelt de bewoner zich zowel lichamelijk als mentaal prettig in de woning.
Ontwerpvrijheid
Flow-woningen zijn in parametrische beukmaten uitgevoerd en onderling te wijzingen en daardoor exact uit te vullen op het kavel. Met een beukmaat van 4,2 meter zijn ook smalle, kleinere en dus meer woningen te realiseren op één kavel. De enorme variatie in afmeting is o.a. mogelijk door de flexibelere indeling met trapmodule. Lengte en breedte, maar ook indeling, afwerking en kapconstructie zijn flexibel aan te passen aan eigen stijl. Ook is er verrassend veel ruimte voor de persoonlijke wensen van de toekomstige bewoners. Zo zijn Flow Flex woningen onderscheidend, duurzaam en betaalbaar.
Flow versnelt en stelt bewoner centraal
Flow is een duurzame woning die snel en betaalbaar kan worden gerealiseerd: met hout als duurzame basis én off-site gebouwd. Het welzijn van de toekomstige bewoner staat centraal. Daarnaast kunnen door de ontwerpvrijheid veel verschillende woningtypen worden gerealiseerd. Het resultaat: snel en op grote schaal duurzame woningen realiseren, met een grote verscheidenheid, waarin mensen zich prettig voelen. We kunnen straks binnen acht uur een woning bouwen. Daar bent u als corporatie mee geholpen, maar de toekomstige bewoner is er zeker ook mee geholpen. Het lange wachten is binnenkort voorbij. En daar ben ik best behoorlijk trots op.