Nieuwe directie BAM Wonen roept op tot samenwerken

Vastgoed / 15 juli 2024
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Sinds 1 januari van dit jaar heeft BAM Wonen een nieuwe tweekoppige directie. Tom Jongen en Maarten Strijdonk stellen zich graag aan u voor. Wie zijn deze heren, wat zijn hun plannen voor de toekomst en hoe willen zij samenwerken met corporaties? CorporatieNL sprak met hen en zocht het voor u uit.

Persoonlijk

Tom Jongen (50) is getrouwd en heeft twee kinderen (19 en 17). Hij begon 25 jaar geleden bij BAM als werkvoorbereider. Vervolgens bekleedde hij diverse functies binnen het bouwbedrijf en kreeg hij de kans om een renovatiebedrijf op te zetten. Jongen: “Om tot een fossielvrije woonomgeving te komen, hebben we ervaring opgedaan met Stroomversnelling. Ondanks dat dit avontuur niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, zijn de opgedane ervaringen waardevol voor ons renovatiebedrijf.” In zijn vrije tijd kookt Jongen één keer in de twee weken voor dak- en thuislozen bij De Tussenvoorziening in Utrecht.

Maarten Strijdonk (36) is een geboren Zeeuw die in Amsterdam woont. Hij werkt al 14 jaar bij BAM, waar hij diverse rollen heeft vervuld. Strijdonk: “Door in meerdere functies werkzaam te zijn geweest, heb ik een goed perspectief op het bedrijf en óók op onze opdrachtgevers. Dat is tot op de dag van vandaag erg waardevol. Ook ben ik bij veel bewoners thuis geweest, waardoor ik het belang van een sociale aanpak in projecten onderschrijf.” Strijdonk heeft een voorliefde voor vernieuwing. “ik ben altijd op zoek naar hoe we slimmer kunnen werken. Digitalisering en robotisering spelen hierin een grote rol”, aldus Strijdonk. In september van dit jaar gaat Strijdonk trouwen.

Eerste periode

In hun eerste maanden als directeur van BAM Wonen hebben Jongen en Strijdonk een interne ronde gedaan om het bouwbedrijf als het ware opnieuw te leren kennen. Jongen: “Het is een intensieve periode geweest, maar ik heb er veel energie van gekregen. We doen zo ontzettend veel op het gebied van nieuwbouw en verduurzaming.” Strijdonk onderschrijft dit: “Het is mooi om te zien dat bijna 1.000 collega’s elke dag bezig zijn om vol passie te bouwen aan een thuis voor zowel kopers als huurders.” De nieuwbakken directie inventariseert tegelijkertijd welke initiatieven ze wil behouden en uitbouwen om hun ambitie te realiseren: van grijze naar groene omzet. Jongen: “Deze ambitie waarmaken kunnen we niet alleen. Daar hebben we ook onze opdrachtgevers voor nodig.”

Naast de interne ronde voeren Jongen en Strijdonk gesprekken met partners, relaties en opdrachtgevers. Strijdonk: “We hebben in die paar maanden nog lang niet iedereen gesproken. De aankomende maanden streven we ernaar om met zoveel mogelijk opdrachtgevers om tafel te gaan.”

Duurzame ambities

BAM Wonen is op zoek naar partijen die samen met hen naar de toekomst willen kijken om de gezamenlijke, duurzame ambities te realiseren. De huidige manier van werken is niet meer houdbaar. Strijdonk: “Omwille van de schaarste aan grondstoffen en aan gekwalificeerd personeel, moeten we anders durven denken. Zeker als we daarnaast ook de duurzaamheidsdoelstellingen willen halen. Om betaalbare woningen te bouwen, moeten we meer fabrieksmatig produceren en woningen ter plekke assembleren.” Jongen vult aan: “Juist in het file-to-factory werken, waarbij we het productieproces digitaal aansturen, zitten veel maatwerkopties. Zo kunnen we betaalbaar van ontwerp naar productie, terwijl we veel opties hebben in de woningen.”

Investering

Het realiseren van duurzame ambities vraagt om een investering. Zowel financieel als qua gedrag. Strijdonk: “We moeten ambitie omzetten in gedrag. Niet alleen roepen dat we groene omzet willen, maar er ook echt iets aan doen. Hetzelfde geldt voor onze opdrachtgevers. Denk in duurzame oplossingen. Deze zijn op de lange termijn niet per se duurder.” Conceptuele houtbouw zorgt ervoor dat een project geen bouwtijd heeft van een jaar, maar van twee à drie maanden. Bewoners kunnen eerder genieten van hun woning die beter is voor hun welzijn en hun energierekening. Zeker omdat een Flow-woning, zoals de houten conceptwoning van BAM heet, een installatiearme woning is met een hoog gebruiksgemak en laag onderhoud. Corporaties kunnen tien maanden eerder huuropbrengsten innen, waardoor dit ook voor hen een aantrekkelijke optie is. Jongen: “Kijk bij nieuwbouwprojecten niet alleen naar de investeringsprijs, maar beoordeel de woning op basis van de total cost of ownership. Bovendien heeft een houten woning een lichte constructie, waardoor we elektrisch materiaal kunnen inzetten bij de assemblage en de woning zelf makkelijk is op te warmen en af te koelen. De Flow-woning is circulair. Het is demontabel en hout heeft nog een aardige restwaarde ook.”

Volgende stap

Nu de eerste grondgebonden Flow-woningen daadwerkelijk worden neergezet, is het tijd voor de volgende stap: biobased-oplossingen voor middelhoge bouw, tot zo’n zes à acht verdiepingen. Strijdonk: “De lessen die we met de ontwikkeling van Flow hebben geleerd, willen we toepassen op gestapelde houtbouw. Daar hebben we al ervaring mee opgedaan, alleen is het nu zaak om het ook als concept aan te bieden.” Jongen vult aan: “Nu is conceptuele gestapelde houtbouw nog toekomstmuziek. Maar dat gold een paar jaar geleden ook voor grondgebonden woningen. En nu verrijzen er Flow-woningen op locatie. Samen kunnen we het aan.”

Tot slot

Het is bekend dat we met z’n allen een enorme bouw- en verduurzamingsopgave hebben. En ook dat bijna 70% van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Daarom is het belangrijk om duurzaam samen te werken en kennis met elkaar te delen. Alleen dan weten we aan welke knoppen we moeten draaien om samen waarde te creëren. De uitnodiging staat om eens langs te komen in Bunnik en de heren te ontmoeten. Hun vraag aan corporaties staat uit: “Gaat u samen met ons mee op deze mooie duurzame reis?”

Maarten Strijdonk
Tom Jongen