Community Building: Inzichten van Maarten Vermeulen

Maatschappelijk / 23 september 2024
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Maarten Vermeulen, voorzitter van de Vastgoedcommissie bij CorporatieNL, fungeerde als dagvoorzitter bij ons event "Ontwikkelen en Bouwen van Communitys" op 23 mei. Vermeulen komt uit een sociaal bevlogen gezin waar gastvrijheid en het bieden van tijdelijk onderdak vanzelfsprekend waren. Deze achtergrond heeft zijn wereldbeeld sterk beïnvloed. Hij gelooft dat echte betrokkenheid bij de gemeenschap niet alleen in woorden tot uiting komt, maar vooral in daden die oprechte betrokkenheid weerspiegelen.

De Essentie van Communities

Aan de hand van het boek “Een wereld van gemeenschappen” illustreert Vermeulen het concept van communities. Hij legt uit dat een community ontstaat wanneer een groep mensen iets gemeenschappelijks ervaart, zoals het gevoel van verbondenheid binnen een voetbalclub waar leden zich sterk betrokken voelen. Een buurt vormt daarentegen niet automatisch een community; het wordt een community wanneer bewoners zich bezighouden met gezamenlijke activiteiten, zoals het verzorgen van het groen in hun straat. Vermeulen vergelijkt dit met de ‘commons’ in Engeland en de ‘meent’ in Nederland, de gedeelde gronden binnen een dorp.

Communities Stimuleren

Professionals van woningcorporaties, gemeenten en vastgoedbedrijven kunnen communities stimuleren door actief in gesprek te gaan met bewoners. Vermeulen suggereert om door wijken te lopen en met mensen te praten over hun zorgen en interesses. Door bewoners te vragen naar hun prioriteiten en waar ze trots op zijn, kunnen de gedeelde thema’s die een community binden, worden onthuld.

Belangrijke Ingrediënten voor Communityvorming

Vermeulen identificeert drie essentiële elementen voor communityvorming: een gedeeld thema, een geschikte locatie en een effectieve aanjager. Mensen aanmoedigen om te praten over hun talenten en hobby’s kan hen inspireren bij te dragen aan communityvorming. Mensen zijn over het algemeen bereid te helpen wanneer daarom wordt gevraagd, omdat dit een gevoel van voldoening geeft.

Ervaringen Delen

De vastgoedcommissie onder leiding van Vermeulen heeft een position paper geschreven om de discussie over communityvorming te stimuleren en de vaak ontbrekende urgentie hiervan aan te kaarten. Vermeulen wil met dit paper in de hand in gesprek gaan met belanghebbenden op nationaal, regionaal en lokaal niveau over het belang van regie bij communityvorming. Hij benadrukt het belang van het leren van elkaars ervaringen en best practices, en merkt op dat communityvorming een gezamenlijke inspanning is die niet in isolatie kan worden bereikt.

Door ervaringen te delen en met anderen in contact te komen, gelooft Vermeulen dat effectieve communityvorming kan worden bereikt, waardoor omgevingen ontstaan waar mensen zich verbonden en betrokken voelen.

Volledige verslag Event: “Bouwen en Wonen van Communitys”

Het volledige verslag van het event vind je in de kennisbank.

Lidmaatschap

Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk in orde en wees er voortaan ook bij.