Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Floor Ziegler, co-auteur van het boek Een wereld van communities, heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van bloeiende communities. Ziegler’s aanpak laat zien dat community building draait om eenvoud en betrokkenheid. Door mensen op te zoeken, te luisteren naar hun interesses en zorgen, en hen actief te betrekken, ontstaan er duurzame en hechte communities.

Essentie van communityvorming

Tijdens de bijeenkomst vraagt ze een bezoeker naar diens hobby’s. De bezoeker, een hondenbezitter, vertelt over de contacten die ze tijdens het wandelen met andere hondenbezitters heeft. Dit simpele voorbeeld toont volgens Ziegler de essentie van communityvorming: gedeelde interesses (honden), een gedeelde plek (de wandelroute), en mensen die als verbindende factor optreden.

De kracht van een ontmoetingsplek

Ziegler vertelt over haar eigen ervaringen in Amsterdam-Noord, waar ze een ontmoetingsplek creëerde in het Noorderpark. Hoewel haar oorspronkelijke idee om klassieke muziekuitvoeringen te organiseren niet aansloeg, leerde ze door gesprekken met de buurtbewoners wat voor hen belangrijk was. Door de talenten en interesses van deze bewoners aan te spreken, ontstond de Noorderparkkamer, een plek waar mensen elkaar ontmoeten en zich verbonden voelen. Zelfs de lokale alcoholisten droegen bij aan het schoonhouden van het park in ruil voor bier.

De rol van ondersteuning en samenwerking

Een belangrijke succesfactor in dit project was de samenwerking met corporatie Ymere. Toen Ziegler om geld vroeg, werd dit zonder veel gedoe geregeld, en ook Adriaan Geuze droeg bij aan een nieuwe invulling van het park. Het succes van het Noorderparkproject wekte de interesse van andere corporaties zoals Eigen Haard en Rochdale, die vergelijkbare projecten in hun buurten wilden realiseren. Samen met Ziegler werden nieuwe ontmoetingsplekken gecreëerd, zoals een fietsenmaker, een kledingruilwinkel, en een kapper, die allen als verbindende hubs in de wijk fungeerden.

De basisprincipes van community building

Ziegler benadrukt dat de basis voor communityvorming eenvoudig is: een plek, een thema, en een verbindend persoon. Ze vindt dat er te ingewikkeld wordt gedacht over community building, terwijl het in feite neerkomt op het opzoeken van mensen, met hen in gesprek gaan, en hen betrekken zonder direct vanuit een functie te opereren. Ziegler gebruikt zelf een bankje, dat ze haar “dwarszitter” noemt, om mensen aan te moedigen hun zorgen en ideeën te delen. Deze benadering blijkt vaak een bron van inspiratie en oplossingen.

Praktische voorbeelden van community building

Een illustratief voorbeeld komt uit Lelystad, waar het de bedoeling was om bewoners van het gas af te krijgen. Dit stuitte aanvankelijk op weerstand. Ziegler ging echter eerst met de bewoners in gesprek over wat warmte voor hen betekende. Dit leidde tot het idee om ontmoetingsruimtes in de flats te creëren, waar mensen hun hobby’s konden delen. Pas nadat deze communityvormende activiteiten waren georganiseerd, werd het gesprek over de overstap van gas naar alternatieve warmtebronnen geïntroduceerd.

De belangrijkste tips samengevat

  • Begin bij wat er is.
  • Ga naar buiten en praat met de mensen in de buurt of wijk.
  • Zoek sleutelfiguren. Betrek mensen bij je ideeënvorming.
  • Sluit aan bij bewonersinitiatieven.
  • Help coalities vormen.
  • Geef plekken voor weinig of geen huur.
  • Versoepel regels.
  • Geef bewonersinitiatieven budget.

Wat we als professionals vooral ook moeten leren, is om héél veel (los) te laten, besluit Ziegler.

Volledige verslag Event: “Bouwen en Wonen van Communitys”

Het volledige verslag van het event vind je in de kennisbank.

Lidmaatschap

Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk in orde en wees er voortaan ook bij.