Welke kansen en gevaren ervaart jouw organisatie?
Dirk Huibers: “Het maken van integraal en intelligent beleid is een ontzettend lastige taak. Als volkshuisvesters moet men rekening houden met zaken die soms tegengesteld zijn zoals veiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Wij geloven dat AI kan helpen met het nemen van intelligentere besluiten omdat er exponentieel meer data gebruikt kan worden in het afwegingskader.”
Kun je een concreet AI-project noemen?
Dirk: “Het opstellen van een onderhoudsprogramma met AI op basis van de actuele conditie, de duurzaamheidsambitie en veiligheidskaders. Zo kunnen we bijvoorbeeld panden identificeren waar oudere mensen wonen, in een hittestress gebied, met een slecht energielabel en een veroudert dak. Wanneer we dit dak renoveren, verbeteren we de gezondheid van de bewoner, helpen we met CO2-reductie én verminderen we de kans op lekkages. Win-win-win-win. Vroeger was dit niet mogelijk omdat al deze aspecten bij verschillende afdelingen belegd waren.”
Welke uitdagingen ervaart jouw organisatie?
Dirk: “De technologische vooruitgang gaat momenteel sneller dan menselijke adaptatie. Dit leidt ertoe dat we zaken soms moeten vereenvoudigen om het operationeel haalbaar te maken. Zo maakten we vroeger 3D modellen van ieder pand dat ingevlogen was met een drone. Het bleek echter dat deze modellen lastig te gebruiken waren en dat medewerkers een 2D foto prefereerde. Met dit inzicht hebben we de technische ambitie gereduceerd, maar ook de kosten per vlucht verlaagd en het gebruik verhoogd.”
Hoe bereid je medewerkers op AI voor?
Dirk: “Door hen langzaam mee te nemen en bloot te stellen aan de verandering, maar ook eerlijk te zijn. Ik geloof dat administratief werk absoluut vervangen wordt door AI. Echter, creatief werk zal voorlopig nog gewoon door mensen gedaan moeten worden.”
Heb je een praktische tip voor organisaties of mensen?
Dirk: Begin klein, maar begin vooral! Wanneer we naar de sportschool gaan, beginnen we ook niet met de zwaarste gewichten. Zo is het ook met AI. Het is belangrijk ervaring op te doen om kleine schaal, zo leer je wat wel en niet realistisch is. Wanneer we succesvol zijn worden we sterker in het implementeren en kunnen we stapsgewijs impact vergroten.”
Event Thuis in AI
Hoe kunnen we AI inzetten om het wonen, werken en leven in Nederland te verbeteren? Tijdens het Event Thuis in AI op 5 juni 2025 krijg je alle antwoorden en leer je van collega-organisates hoe zij met AI omgaan. Zorg dat je erbij bent, want het aantal plaatsen is beperkt. Meld je nu vast aan.