Margriet Drijver (Lefier): De kracht van een goede opdracht in 7 stappen

Vastgoed / 07 februari 2019
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Wat bedoelen we precies met energieneutraal? Op 28 maart gaan we daar onder meer met Lefier, Groene Huisvesters, de gemeente Utrecht, Arcadis én jou over in gesprek. Op deze dag organiseren we namelijk ons Vastgoed Event waarbij keuzes in verduurzaming centraal staan.

Vandaag stellen we Margriet Drijver, bestuurder bij Lefier, aan je voor. Zij zal tijdens het event aanwezig zijn als spreker én lid van het discussiepanel. Op het Vastgoed Event ga je horen hoe Margriet denkt over het thema ‘Wat bedoelen we precies met energieneutraal’? In dit artikel deelt Margriet alvast een aantal handige tips.

Margriet Drijver werkt vanuit haar eigen bedrijf ‘Drijver Advies en Toezicht’ aan Professioneel Opdrachtgeverschap in de Bouw, aan Social Return en aan HRM-vraagstukken. Ze is initiator van het boek ‘De kracht van een goede opdracht’ geschreven door Marjet Rutten en haarzelf. Ook heeft Margriet samen met anderen in opdracht van de VTW een Handreiking Opdrachtgeverschap ontwikkeld en werkt zij mee aan workshops voor toezichthouders over dit onderwerp.

Margriet vervult Toezichts- en (Interim) Bestuursfuncties. Zo is ze tot eind december 2018 directeur-bestuurder bij Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg geweest, waar zij de fusie met De Veste tot Vechtdal Wonen per 1 januari 2019 heeft voorbereid. Sinds 7 januari is ze als bestuurder aan de slag bij woningcorporatie Lefier.

Speciaal voor ons deelt Margriet tips uit haar boek ‘De kracht van een goede opdracht‘.

De kracht van een goede opdracht in 7 stappen

Als er iets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave die je hebt, sta je voor tal van andere uitdagingen. Verduurzaming, herstructurering, betaalbaarheid, industrialisatie, omgaan met een kritische omgeving, alle technologische ontwikkelingen. Dat betekent boven alles dat nu het moment is. Had je eerder zoveel kansen om zo’n positieve impact te hebben op het leven van je huurders? Op onze samenleving? De manier waarop je als corporatie opdrachten in de markt zet speelt hierin een cruciale rol en nieuwe tijden vragen om nieuwe werkwijzen. Met het (verder) professionaliseren van opdrachtgeverschap draag je bij aan nieuwe antwoorden op de opgaven van de toekomst.

Oké, dus het is tijd voor verandering. Hoog tijd. Maar zijn we niet ook al goed bezig? Ja, en nee. Er zijn veel goede initiatieven, maar nadenken over professioneel opdrachtgeverschap is tot nu toe in de branche vooral nog gekoppeld aan projecten en niet aan de strategie van de organisatie. Het is een thema dat ook bij bestuurders nog te weinig leeft. Doorgaans zijn het experimenten die geen deel uitmaken van een strategie en visie. Terwijl het daar wel mee begint, met een goed projectoverstijgend, strategisch plan. Professioneel opdrachtgeverschap heeft namelijk veel meer met competenties en de inrichting van de organisatie te maken, dan met alleen maar een nieuwe manier van werken op een project. Hoe pak je dat stap voor stap aan?

Nieuwsgierig geworden naar deze stappen? In deel 2 lees je wat de 7 stappen zijn om tot de kracht van een goede opdracht te komen.


Tijdens het Vastgoed Event “Verstandige keuzes in verduurzaming” op 28 maart leer je wat je wanneer kiest als het gaat om verduurzaming. Je bent van harte welkom om daarbij te zijn. Bekijk het programma, de sprekers en de deelnemers.