8 Feiten over het Kadastraal Bericht Object die u beslist moet weten

Vastgoed / 21 februari 2013
Claudia Siewers
Claudia Siewers
Directeur-bestuurder, Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)

Recent was in het nieuws dat het Kadaster steeds minder gegevens publiceert. Dat is relatief, want het Kadaster heet voluit de Dienst voor het Kadaster en de openbare registers. De registers blijven openbaar. Bedoeld worden de overzichten die het kadaster zelf publiceert. Die overzichten heten Kadastraal Bericht Object (KBO) of Hypothecair Bericht Object (HBO). Weet u wat er op die overzichten staat? En wat als die informatie niet juist is? Dit zijn de feiten.

Weetje 1. Alles dat op het overzicht staat is waar

Nee, het Kadaster is een zogenaamd negatief register. Het Kadaster verzamelt gegevens en selecteert, maar iedere gebruiker blijft verantwoordelijk voor de conclusies die hij of zij uit die gegevens haalt.

Weetje 2. In het Kadaster staat dat ik eigenaar ben, dus…

De feitelijke situatie blijft maatgevend. In het Kadaster (of eigenlijk de openbare registers) worden bijvoorbeeld verjaringen niet vanzelf gesignaleerd. Dat iemand in het Kadaster als eigenaar staat geregistreerd is daarom niet voldoende.

Weetje 3. Wat is een publiekrechtelijke beperking?

Sinds 1 januari 2007 moeten gemeenten op basis van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (WKPB) bepaalde besluiten publiceren in het Kadaster. Door de registratie is het eenvoudiger geworden om volledige informatie te krijgen over de rechtstoestand van een onroerende zaak op een bepaald moment. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een besluit tot bestuursdwang of een voorkeursrecht.

Weetje 4. Waarom heet het register Hypotheken 3 en 4?

Er zijn meerdere registers. In Hypotheken 3 worden alle inschrijvingen verzameld die zien op hypotheken en beslagen. In Hypotheken 4 worden alle inschrijvingen verzameld die zien op de eigendomstoestand van het onroerend goed. Er bestaat ook nog een register 4B voor voorlopige boekingen, een schepenregister en meer. Oorspronkelijk hebben ook de registers 1 en 2 bestaan.

Weetje 5. Hoeveel vestigingen van het Kadaster zijn er?

Er waren vroeger veel meer vestigingen dan nu. Al die vestigingen hadden ook een eigen register. Afhankelijk van de ligging van het onroerend goed schreef de notaris de akte in bij de vestiging die bij die woonplaats hoorde. Sinds 2007 heeft het Kadaster een landelijk register. Dat is zichtbaar aan het inschrijfnummer van de akte. Sinds 2007 is begonnen met een nummer van 50.000 en hoger.

Weetje 6. Komen de omschrijvingen op het KBO overeen met het bestemmingsplan?

Nee, jammer genoeg niet. De omschrijving van het kadastraal object is afkomstig uit de vorige notariële akte of uit andere informatie die het Kadaster heeft.

Weetje 7. Hoe weet ik uit welk kadastraal perceel dit perceel afkomstig is?

Dat is lastig te achterhalen. Soms staat het op het KBO aangegeven. Als het daar niet aangegeven is, is het mogelijk om een filiatie, een titelonderzoek of een erfdienstbaarhedenonderzoek aan te vragen bij het Kadaster. Een filiatie beperkt zich tot het uitzoeken van de vernummering van het perceel. Een titelonderzoek geeft ook antwoord op de vraag bij welke akten het perceel is verkregen. Een erfdienstbaarhedenonderzoek geeft ook antwoord op de vraag of er belastende erfdienstbaarheden zijn.

Weetje 8. Een erfdienstbaarhedenonderzoek geeft een volledig beeld van beperkingen op het perceel.

Nee, een erfdienstbaarhedenonderzoek geeft alleen antwoord op de vraag of er belastende erfdienstbaarheden zijn. De erfdienstbaarheden die ten behoeve van het perceel zijn gevestigd worden niet gesignaleerd. Verder blijkt niet of er nog erfdienstbaarheden door verjaring zouden kunnen zijn ontstaan. Ook blijkt niet uit het onderzoek of de erfdienstbaarheid nog wel bestaat. Het is wel een belangrijke richtlijn.

Voorbeeld