Lidy van der Schaft (Lieven de Key): “Woonconcepten voor woonstarters”

Maatschappelijk / 12 december 2022
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een thuis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen een thuis heeft? We vragen onze leden wat zij onder een thuis verstaan en hoe zij meehelpen om de grote ambitie te realiseren.

Dit keer vragen we Lidy van der Schaft naar haar visie op een thuis voor iedereen. Lidy is Directeur Wonen bij CorporatieNL-lid Lieven de Key uit Amsterdam.

Een thuis is iets anders dan een huis. Wat is volgens jouw organisatie een thuis?

Lidy van der Schaft: “Een thuis is waar ‘wonen je liev is’ (Lieven de Key) Waar je je in je huis prettig voelt, je gekend wordt en jij de omwonenden kent.”

Wat zijn voor jouw organisatie de belangrijkste aandachtsgroepen en waarom?

Lidy:Wij huisvesten woonstarters, studenten en jonge mensen tot 28 jaar. Deze jonge mensen hebben allerlei achtergronden, gewoon jong, statushouder, begeleid wonen, dak-of thuisloos, de tienermoeder etcetera.

Jonge mensen krijgen door ons de kans de eerste woonstap in Amsterdam te maken en wij dragen op deze wijze bij aan de dynamiek van de stad. Door de enorme vraag in Amsterdam krijgen woonstarters anders nauwelijks een kans.”

Hoe helpen jullie deze mensen bij het zoeken van een thuis. Welke begeleiding bieden jullie?

Lidy: “Wij labelen de meeste woningen voor woonstarters of studenten. Wij bouwen veel en alleen voor woonstarters en studenten. Daarnaast werken wij met woonconcepten waarbij woonstarters reageren via Woningnet maar vervolgens moeten motiveren waarom en hoe ze meedoen aan het woonconcept. Het woonconcept draagt bij aan ‘volwassen’ worden. We variëren in type woningen zoals klein, een of tweekamerwoningen, kunstenaarswoningen, semi-zelfstandige woningen (3 kamers met eigen toilet en badkamer en gezamenlijke keuken), veel gemeenschappelijke ruimtes en community ruimtes.

Samen met zorgpartijen geven we kwetsbare jongeren een kans zelfstandig te leren wonen tussen andere woonstarters. De instelling huurt eerst en het huurcontract wordt omgeklapt als de huurder het zelf kan.”

Tegen welke problemen loop je daarbij op en hoe kun je dit oplossen?

Lidy: “Er zijn veel uitdagingen die we niet uit de weg gaan. Ontmoeten, samenwerken en leren is onze interne leidraad en die zetten we ook buiten in. Het is soms oplossen en vaak een stapje verder brengen, we ontwikkelen door vanuit leren, vallen en opstaan. De systeemwereld is hardnekkig, dat vraagt randjes opzoeken en anders durven denken en doen.”

Wat is er nodig om wonen, zorg en welzijn met elkaar te verbinden?

Lidy: “Samenwerken, ontmoeten en leren. En de zorg (ik heb er zelf lang gewerkt) mag minder ‘zorgelijk’ worden. In ons geval huisvesten we jonge mensen die in de meeste gevallen heel veel potentie hebben en iets van hun leven kunnen/willen maken. Onderwijs, werk, inkomen, contacten, zijn cruciaal, daar moeten we veel meer aandacht aan schenken en veel meer op in zetten. Zeker in een tijd waarin we aan alle kanten mensen tekortkomen in de zorg, onderwijs, techniek en bouw”

Heb je een voorbeeld van wat voor jullie echt een thuis is?

Lidy: “In de Wormerveerstraat, midden in de Spaarndammerbuurt, staan 96 nieuwbouwwoningen waar voor de helft Nederlandse woonstarters en de andere helft jonge statushouders wonen met gemeenschappelijke ruimtes en tuinen.”