René Beks (Hendriks Coppelmans): “Inzet op woningen waar je je fijn voelt”

Vastgoed / 13 april 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een dak boven je hoofd, daar heeft iedere Nederlander recht op. Maar een thuis... Dat is veel meer dan dat. Een thuis is je basis. Het fundament voor een goed leven. Ook dat is je recht als mens, vinden we bij CorporatieNL. Maar wat is dan een thuis? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland in 2030 een thuis heeft? We vragen het aan René Beks, directeur ontwikkeling en innovatie bij ontwikkelende bouwer Hendriks Coppelmans uit Oss.

Wat is volgens jouw organisatie een thuis?

René Beks: “Wonen geweldig maken, daar streven wij naar. Hoe je woont verschilt van mens tot mens. Ieder heeft zijn eigen wensen en geeft aan wonen zijn eigen invulling. Wat ons verbindt is onze wens om prettig te wonen. Liefst betaalbaar en duurzaam. Een thuis is een woning waar je je fijn voelt. Een woning waar alles goed geregeld is. Daar zetten wij ons met passie voor in.”

Hoe zorgen jullie dat zoveel mogelijk mensen een thuis krijgen?

Beks: “Mensen verder helpen, daar is het ons om te doen. Dus luisteren we goed. In de eerste plaats naar huurders, kopers en andere bewoners, maar ook naar opdrachtgevers en andere betrokkenen. Wat hebben ze nodig? Wat kunnen we voor hen doen? Alleen dan kunnen we voor opdrachtgevers het verschil maken. En voor bewoners nemen we drempels weg, beperken we overlast en maken we woonwensen waar.”

“Als innovatieve woonspecialist kijken we elke dag naar wat er beter kan, daardoor blijven we onszelf opnieuw uitvinden. Samen met opdrachtgevers, veelal corporaties en gemeenten, en partners ontwikkelen we betere producten en concepten, slimmere processen en zetten we sociale innovaties op de kaart. Daarbij denken we altijd vanuit de bewoner en wat er speelt in de samenleving. Zo komen we bijvoorbeeld met oplossingen die betaalbaarheid, wooncomfort en duurzaamheid met elkaar verenigen. Bijvoorbeeld met onze Budgetwoning. We zijn ons daarbij altijd bewust van onze impact op milieu en maatschappij. Zo bouwen we aan een mooie toekomst voor iedereen.”

Tegen welke uitdagingen lopen jullie hierbij op?

Beks: “Betaalbaarheid is een steeds grotere uitdaging. Door onze modulaire concepten toe te passen, bouwen wij betaalbaar. Zo hebben we onze (af)TOPwoningen en -appartementen speciaal ontwikkeld zodat ze verhuurbaar zijn onder de aftoppingsgrenzen.”

“Ook de beschikbaarheid van grondstoffen, met name circulaire,  is een uitdaging. Wij vinden het belangrijk om stappen te zetten in de materiaaltransitie en CO2-reductie. Om grip te krijgen op zowel de beschikbaarheid van materialen als de bouwkosten, ontwikkelen en produceren wij onze eigen circulaire biobased grondstoffen vanuit onze Circulaire grondstoffen BV. Deze grondstoffen brengen we ook op de markt voor de rest van de bouwsector.”

Hoe kunnen andere organisaties jullie hiermee helpen en op welke manier?

Beks: “Onze betaalbare concepten zijn modulair ontwikkeld in BIM, op basis van de grootste gemene deler van de wensen van de corporaties waar we veel mee samenwerken. In het kader van de Wet Kwaliteitsborging zou het prettig zijn als we onze concepten kunnen certificeren, waardoor we bij elke gemeente een balievergunning kunnen krijgen.”

Hebben jullie een voorbeeld van een complex, wijk of anderszins wat voor jullie echt een thuis is.

Beks: “In Uden is ’t Houdthof aan de Loopkantstraat zo’n complex. Het is een duurzame woongemeenschap waar alles samenkomt: betaalbare woonruimte, een duurzaam energiesysteem en speciale aandacht voor de zorgbehoefte. Het is het eerste project waar het door ons bedachte concept Maatschappelijk Mooi is gerealiseerd. Hierbij werkten we intensief samen met woningcorporatie Area en de gemeente Maashorst. In 15 van de 39 sociale huurappartementen die we voor Area bouwden, wonen cliënten van Labyrint Zorg & Werk. De bewoners wonen hier samen en ze zorgen voor elkaar. Er wonen mensen met een zorgbehoefte én starters, of zoals we dat hier zeggen: zorgvragers en zorgdragers. Mensen kijken naar elkaar om. Dat kunnen simpele dingen zijn, zoals helpen met boodschappen doen of bij elkaar over de vloer komen om te kletsen. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte waar bijvoorbeeld spelletjesavonden georganiseerd worden.”

“Bijzonder aan het project is daarnaast dat de woningen zijn uitgerust met sensoren van TNO. Daarmee monitoren we hoe we de overcapaciteit van de lokaal opgewekte energie efficiënter kunnen benutten.”

“Als we ergens gaan bouwen vinden we het belangrijk dat we een goede buur zijn en dat het voor mensen die er al wonen ook een thuis blijft. Dat begint al bij de planontwikkeling, daarom organiseerden we al vroeg in het project een omgevingsdialoog. Dat leverde een nog beter plan op, waar iedereen blij mee is.”

Wat kan CorporatieNL doen om jullie te helpen bij jullie missie?

Beks: “CorporatieNL kan Hendriks Coppelmans helpen om onze betaalbare conceptwoningen en Circulaire Grondstoffen BV onder de aandacht te brengen bij corporaties in Noord-Brabant en Gelderland.”

website Hendriks Coppelmans