Verhuurder niet aansprakelijk bij beschadigde inboedel door gebrek

Maatschappelijk / 28 september 2015
Marcel van Wezel
Marcel van Wezel
Advocaat, Tomlow Advocaten

Herkent u dat? Bij vocht en schimmel in een huurwoning wordt de verhuurder meestal aansprakelijk gehouden. Dit komt omdat schimmel doorgaans wordt aangemerkt als een gebrek aan de woning, waardoor u een groot risico loopt op claims vanwege huurprijsvermindering en schadevergoeding.

Verhuurder veroordeeld tot betaling schadevergoeding

Dat gebeurde ook in een zaak tussen een huurder en een woningcorporatie in Den Bosch. Hier liep het voor de woningcorporatie in eerste instantie slecht af: de corporatie werd door de rechter veroordeeld om de huurder een schadevergoeding van bijna € 18.000,- te betalen.

De verhuurder liet het er echter niet bij zitten, en stelde hoger beroep in.

Aansprakelijkheid voor gebreken

De verhuurder is volgens de wet aansprakelijk voor de schade die de huurder leidt, als gevolg van gebreken aan de woning. Deze gebreken kunnen echter pas aan de verhuurder worden toegerekend als de huurder daarvan (tijdig) kennis heeft gegeven aan de verhuurder. Dan pas kan immers de verhuurder deze gebreken herstellen.

De hogerberoepprocedure

Omdat de verhuurder had aangevoerd dat zij niet op de hoogte was gesteld van de gebreken aan de woning, stelde het Gerechtshof te Den Bosch daarom de huurder in de gelegenheid om te bewijzen dat zij dit tijdig aan de verhuurder had gemeld. De huurder had in de procedure beweerd dat zij dit had gemeld, en dat bovendien medewerkers van de verhuurder in de woning de vocht- en schimmelproblematiek hadden geconstateerd.

De uitkomst

Nadat beide partijen getuigen hadden laten horen, komt het Gerechtshof tot de conclusie dat de huurder de klachten aan de woning niet tijdig aan de verhuurder heeft gemeld. Daarom wordt de verhuurder alsnog in het gelijk gesteld, en wordt de vordering van de huurder tot betaling van schadevergoeding alsnog afgewezen. En moet de huurder de proceskosten, een bedrag van bijna € 6.000,- in totaal, aan de verhuurder vergoeden.

Wat kunt u hiervan leren?

Ten eerste: leg altijd goed vast welke contacten er met de huurder zijn geweest, ook telefonisch. In de hier besproken zaak werd veel waarde toegekend aan een logboek, dat door de verhuurder was bijgehouden, waarin alle contacten nauwkeurig waren omschreven.

Ten tweede: grijp tijdig in als er vocht- en schimmelproblematiek wordt gemeld. Daardoor kan immers in snel tempo schade aan de woning en aan de inboedel ontstaan. Overigens is de oorzaak niet altijd gelegen in een gebrek aan de woning, maar ontstaat schimmel vaak mede doordat de huurder onvoldoende verwarmt en ventileert.

Ten derde: het loont om een – voor u negatief vonnis – opnieuw te laten beoordelen op kansen in een hoger beroep. Mijn ervaring is dat de slagingskans dan vaak aanzienlijk is.

Meer weten over vocht en schimmelproblematiek, gebreken, huurprijsvermindering en schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten, of volg de training huurrecht.