Aanwezig
Binnen opent dagvoorzitter Fadime Örgu de ochtend voor een met twintig fysieke bezoekers gevulde zaal, terwijl alle andere deelnemers thuis achter hun beeldschermen hebben plaatsgenomen. Voor Fadime is Nieuwspoort een vertrouwde omgeving uit de tijd dat ze Kamerlid voor de VVD was. Ik vraag me af of er ook ‘kwetsbaren’ in de zaal zitten. Of gaat het alleen maar over hen? Fadime vertelt me dat er meer kwetsbaren zijn dan je denkt. ‘Als je goed doorvraagt, zul je zien dat ook in deze zaal kwetsbare mensen zitten’.
Kwetsbaren niet ongezond en arm
Bij binnenkomst begroeten de deelnemers aan dit event elkaar nog wat onwennig. Soms een voorzichtige hand, maar meestal een boks of elleboog. De eerste spreker, Jochen Mierau, hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, bevestigt de woorden van de dagvoorzitter. ‘Het is een vergissing te denken dat kwetsbaar gelijk staat aan ongezond en arm’, betoogt hij. ‘Het betreft net zo goed gezonde en hoog opgeleide mensen’.
Aan niets in zijn accent is te merken dat Jochen afkomstig is uit de voormalige DDR, waar hij met eigen ogen de val van de Muur meemaakte. Als wetenschapper probeert hij een andere muur te slechten: die van de gezondheidsverschillen in Nederland. Zo verbaast hij zich erover dat in ons land niemand verantwoordelijkheid draagt voor de volksgezondheid. ‘De Minister van Financiën moet zich verantwoorden voor een te hoog opgelopen begrotingstekort. Maar er is nog nooit een minister of wethouder afgetreden voor falend volksgezondheidsbeleid’.
Hij noemt als voorbeeld het stijgend overgewicht. Niemand hoeft hier in de Kamer verantwoording voor af te leggen. Jochen pleit ervoor dat we zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gezondheid – bijvoorbeeld binnen onze wijk of wooncomplex – door vooral te kijken naar vergelijkbare wijken elders. Hoe proberen ze het daar op te lossen? Met als doel: niet ieder voor zich, maar allemaal samen.
Moedige fouten
De tweede spreekster is Marieke Kolsteeg, directeur-bestuurder bij woningcorporatie Waterweg Wonen. Marieke geeft een prachtig voorbeeld uit de praktijk. Ze gaat terug naar 2018, toen ze Nora ontmoette. Nora is dakloos en zwerft van het ene naar het andere onderhuuradres. Door bemiddeling van Marieke krijgt ze een woning waar ze officieel geen recht op heeft. Het is nu 3 jaar later. Marieke krijgt een brief van Nora. Ze is inmiddels schuldenvrij, doet een sociaal-pedagogische opleiding en heeft het vertrouwen in zichzelf teruggekregen. Nora is volgens Marieke een voorbeeld van ‘doen wat nodig is’. Marieke pleit ervoor dat je je moet verdiepen in de huurder door het échte verhaal te leren kennen. ‘Niet slechts achter de voordeur, maar – letterlijk en figuurlijk – over de drempel’.