Woningen versneld verduurzamen door dronescannen

Vastgoed / 27 september 2021
Dinant te Brinke
Dinant te Brinke
Directievoorzitter, BAM Wonen

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen duurzaam en CO2-neutraal zijn. Belangrijke stappen om de bestaande woningen te verduurzamen, zijn ventileren, verkoelen en verwarmen, maar ook goed isoleren, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe gevel of een nieuwe dakbedekking. Echter, het passend maken van zo’n buitenschil is ontzettend tijdrovend en die tijd is er niet. BAM Wonen heeft hiervoor een goedkoper, secuurder en vliegensvlug alternatief ontwikkeld: dronescannen.

Voor de start van een woningrenovatie of verduurzaming moet de staat van de woning in kaart worden gebracht. Door het lokaliseren van schades en gebreken met een drone te doen, kunnen veel meer woningen per dag worden gescand (van 9 naar 51). De winst van het dronescannen zit ook in het feit dat een hoofdaannemer, dakdekker, metselbedrijf en de kozijnleverancier bij een renovatie niet allemaal apart langskomen om hun onderdeel in te meten. Daarbovenop hoeft de bewoner niet thuis te zijn voor de woningopname. De voorbereidingstijd van een project kan zo met maar liefst een maand worden ingekort. Door de inzet van deze innovatieve technologie zijn wij in staat om samen met onze partners bij te dragen aan het versnellen van de verduurzaming van de naoorlogse woningvoorraad.

Dronescannen

Het plaatsen van prefab-elementen, zoals een voorzetgevel, is precisiewerk waarbij elke millimeter telt. Met een drone met een 100 megapixel camera eronder scannen wij voorafgaand aan een renovatie tot op de millimeter nauwkeurig, waarbij we ook allerlei bijzonderheden vastleggen, zoals afwijkingen en uitbouwen. Hoe meer met behulp van drones kan worden geïnspecteerd, hoe sneller en betrouwbaarder voor opdrachtgevers kan worden gecalculeerd wat een renovatie gaat kosten en hoe lang deze gaat duren. Na het dronescannen doet kunstmatige intelligentie vervolgens de rest.

Kunstmatige intelligentie

De beelden die de drone verzamelt, moeten wel op de juiste manier worden gekoppeld en geïnterpreteerd. Zodra het model is gemaakt, komt het aan op algoritmes. Dankzij deze algoritmes kan de software een raam onderscheiden van metselwerk, dakpannen herkennen, ventilatieroosters, schoorstenen en ga zo maar door. Dat maakt dronescannen ook een zeer geschikte methode voor gespikkeld bezit van corporaties. Door het steeds meer toepassen van deze vorm van kunstmatige intelligentie, kan het systeem tot op de millimeter nauwkeurig afwijkingen bepalen en straks met een druk op de knop een signaal sturen naar een fabriek die de gevel volledig op maat prefabriceert.

Voorbeeld dronescan

Inmiddels hebben we bij een aantal projecten dronescannen ingezet. Zo hebben wij vorige zomer samen met onze partner Droneview bij een renovatieproject in Leimuiden 51 woningen met een drone ingemeten. Het ging destijds om een aanvullende meting, nadat de woningen eerst met een statische laserscanner in kaart waren gebracht. De methode kon zo meteen worden gevalideerd. Toen bleek dat het scannen vanuit de lucht ook tot op de millimeter nauwkeurig ging, maar vijf keer zo snel was, was de koers snel bepaald.

Geen privacyproblemen

Privacy is niet in het geding. Kentekens en personen die toevallig op de beelden en in de modellen terechtkomen, worden geblurd en onherkenbaar gemaakt. Ook dat gebeurt grotendeels met de intelligente software die steeds beter zelf alles herkent na training door mensen.

Dronescannen als uitkomst

Door de technische opname van woningen op een innovatieve manier met een geavanceerde drone te doen, kan de corporatie sneller, betrouwbaarder en goedkoper renoveren en verduurzamen. Niet alleen bij renovatie, maar ook in nieuwbouwprojecten is dronescannen een uitkomst. Bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van de grondbalans; hoeveel kuub grond moet worden opgebracht, hoe hoog is het maaiveld en -om in combinatie met BIM te controleren- hoe ver ben je met je project.